Խոհարարական գործ

1013.03.4 «ԽՈՀԱՐԱՐԱԿԱՆ ԳՈՐԾ» ​
Որակավորում:
1013.03.01․4 «Խոհարար»

Կրթական ծրագիրը ներդրվել է դուալ ուսուցման համակարգով ՀՀ ԿԳՄՍ Նախարարի 29․10․2018թ․ի  N1468—Ա/2 հրամանի համաձայն:

Կրթական  ծրագիրը հնարավորություն կտա  ձեռք բերել արդիական, մասնագիտական գիտելիքներ և զարգացնել խոհարարական հմտություններ՝ դառնալով պահանջված մասնագետ խոհարարության ոլորտում։
Ուսուցման ձևը՝ առկա

Ուսումնառության ժամկետը.

  •  Միջնակարգ կրթության հիմքով՝ 1 տարի
  •  Հիմնական կրթության հիմքով՝ 3 տարի

Մասնագետի զբաղմունքները.

  •  խոհարար
  •  խոհարարի օգնական

Մասնագետի մասնագիտական գործունեության պարտականություններն են.

  • Կազմել և ներկայացնել պահանջագիր անհրաժեշտ սննդային ռեսուրսների վերաբերյալ 
  • Կազմել հաշվետվություն ընդունված, օգտագործված և մնացորդային սննդային ռեսուրսների վերաբերյալ 
  • Նախապատրաստել և շահագործել մեխանիկական, էլեկտրական, ջերմային մշակման սարքավորումներ 
  • Պատրաստել և պահպանել սննդային կիսապատրաստվածքներ` համաձայն սահմանված տեխնոլոգիայի
  •  Ընտրել համապատասխան կիսապատրաստվածքներ` ըստ կերակրատեսակների
  •  Իրականացնել սննդամթերքի խոհարարական (ջերմային և մեխանիկական) մշակում 
  •  Իրականացնել կերակրատեսակների ջերմային մշակում
  • Կատարել պատրաստի արտադրանքի համապատասխան ձևավորում։

 Ինչու՞ ընտրել այս մասնագիտությունը

  • Մշտական պահանջարկ – Ուտելու մշակույթը երբեք չի կորցնում իր կարևորությունը, ուստի խոհարարները միշտ անհրաժեշտ են ռեստորաններում, հյուրանոցներում, սննդի արտադրության ոլորտում
  • Միջազգային հնարավորություն – Լավ խոհարարը կարող է աշխատել աշխարհի ցանկացած վայրում, քանի որ սնունդը համընդհանուր լեզու է
  • Ֆինանսական կայունություն – Փորձառու խոհարարները և շեֆ խոհարարները վաստակում են լավ եկամուտ, իսկ սեփական բիզնես հիմնելու հնարավորությունը ևս մեծ առավելություն է
  • Անձնական բրենդի ստեղծում – Կարելի է բացել սեփական ռեստորան, սննդի բլոգ վարել կամ կիսվել հեղինակային բաղադրատոմսերով՝ ճանաչում ձեռք բերելու համար
  • Հաճելի աշխատանքային միջավայր – Թիմային աշխատանքը խոհանոցում կարող է շատ դինամիկ և հետաքրքիր լինել, հատկապես ստեղծագործ մթնոլորտում
  • Անձնական զարգացում – Խոհարարները մշտապես սովորում են նոր տեխնիկաներ, ուսումնասիրում համաշխարհային խոհանոցներ և զարգացնում իրենց հմտությունները։

Կարողություններ

  • Օգտագործել բաղադրատոմս, հաշվարկել չափաքանակների հանրագումարը,
  • Կազմել կերակրացանկ՝ պահպանելով հիմնական սկզբունքներն ու կառուցվածքը
  • Ստեղծագործել, պատրաստել հայկական և համաշխարհային խոհանոցի համադամ ուտեստներ։

Պատկերասրահ